Extreem krachtige naverbrander
You are here:

Extreem krachtige naverbrander schakelt snel van secundaire naar primaire stoombron

Dit aardappelverwerkende bedrijf kreeg een van onze krachtigste thermische naverbranders om zowel als primaire als secundaire stoombron te kunnen fungeren. De volledige stookplaats kreeg vorm in samenwerking met Callens en CallensVyncke.

Naverbrander geeft startschot in stookplaats

De thermische naverbrander activeerde als eerste installatie-onderdeel de gloednieuwe stookplaats van deze al even nieuwe aardappelverwerkende site. Dankzij zijn vermogen van 18 MW en 25 ton stoom per uur kan hij perfect schakelen van secundaire naar primaire stoombron. En dat was en is nog steeds nodig.

De naverbrander maakte de opstart van de eerste frietlijn in de nieuwe fabriek mogelijk. Hij fungeerde als primaire warmtebron en leverde ruim voldoende stoom om de aardappelen te schillen, blancheren en ook te bakken. Over enkele weken installeren de collega’s van CallensVyncke een warmtekrachtkoppeling die de functie van primaire stoombron zal overnemen. De thermische naverbrander zal dan focussen op de geurverbranding en schakelt weer om naar primaire producent van stoom wanneer de WKK even stilligt door bijvoorbeeld onderhoud.

 

Biogas als voornaamste brandstof

Biogas is de voornaamste brandstof van de thermische naverbrander. Dat gas is een restproduct dat onze aardappelverwerkende klant uit zijn waterzuivering overhoudt. Wij pasten de installatie daar graag voor aan.

 

Stookplaats behuist meer dan één warmtetechniek

Om de gigantische hoeveelheid aardappelen te verwerken komen er, naast een thermische naverbrander, nog enkele andere technieken bij kijken. CallensVyncke start binnenkort een warmtekrachtkoppeling op in de stookplaats die zowel stoom als elektriciteit op een efficiënte manier zal aanmaken. Op het dak van de stookplaats draait de luchtinstallatie van Callens op volle toeren. Callens verzorgde tevens de volledig balance of plant van het project, wat zorgt voor naadloos op elkaar afgestemde technieken. Bovendien komt de besturing ervan perfect samen waardoor alle activiteiten centraal en logisch gemonitord kunnen worden.

Meer over de samenwerking van de Callens-groep bij dit project, lees je in dit artikel.

 

Technische eigenschappen

  • Vermogen: 18 MW
  • Bakdampverwerkingscapaciteit: 30.000 Nm3/h
  • Maximale verwerkingscapaciteit biogas: 500 Nm3/h